≡ Menu

Какво е гранитогрес?

Какво е гранитогрес?

Hongyu.Kito_ Гранитогрес — е модерен изкуствен материал, произведен под формата на плочки. Производството на гранитогрес е високотехнологичен процес, който се състои от четири етапа: смесване, пресоване, изгаряне или обработка на повърхността.

Гранитогреса, се появява отскоро на пазара като нов материал, който се използва като облицовачен материал. Той е създаден през 80-те години в Италия, gres porcellanato — в превод много точно подсказва закакво става въпрос. По състав е близък до керамично- порцелановото изделие, но по свойства и и естетика се сравнява с гранита.

Смесване: В състава си включва каолинова глина, коята се смесва с фелдшпат кварц и минерали. За постигане на желания цвят порцеланови плочки в суровата маса се прибавят минерални пигменти, които придават вид на природен гранит. Така цветът е разпределен из цялата дебелина на плочката, което му придава еднородна структура. По този начин се постига едно голямо разнообразие от цветове и модели. Съществува и гранитогрес с имитация на паркет, наподобяващ дървесина, за момента е най-търсения на пазара. Някои производители си позволяват да влагат в материала и късчета масив от дялан камък за да достигнат по-точна имитация на груб дялан камък. Така постигат различни интересни видове.

Пресоване: Процесът протича под високо налягане — до 400-600 kg/cm2. С такъв натиск, вътре в масата не остават кухини, а частиците от изходния материал внимателно се пресоват.

Печене: Затвърждава и укрепва постигнатите при натиска характеристиките на полуфабриката. Изпичането се извършва в пещ при температура до 1300 С. При тази температура, се постига кристализация на съществените компоненти и те са като стъклен монолит. Така гранитогреса става хомогенен, изключително издръжлив и устойчив на различни влияния.

Обработка на гранитогреса: Повърхностите, се обработват като се полират или шлайфат. Полирането се прави с помощта на специална паста, изработена въз основа на диамантен прах. Когато се полират се отстраняват и най-малките нередности от повърхността, като достигат до висока степен на изглаждане до 80% Възможна е и друга степен на полиране, нивото на изглаждане достига само до 20%.
По този начин, повърхността става по-равна на микро ниво. За да се гарантира, че тези повърхности са необработени, гранитогреса не се полира и шлифова, а се покрива с глазура и се закалява.

Взависимост от обработката на повърхността се различават следните видове гранитогрес:

  • полирани — изпълнен е пълния етап на полиране — огледалност до 80%;
  • ненапълно полиран — последният етап от полиране не е пълен — огледалност до 20%;
  • матиран — протекъл е процес на шлифоване с едро «груби» абразивни материали;
  • глазиран — неполиран, покрит със специална глазура. Глазирания гранит остава груб, за да не е хлъзгав и в същото време предпазва повърхността от мазни петна и замърсявания;
  • калиброван — наскоро бе патентован този нов вид, който е лазерно рязан, затова е с голяма точност на размера, затова може да се поставя и без фуга. Но ако ви се наложи да смените някоя плочка е възможно да се наложи разбиване и подмяна и на другите плочки.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!