≡ Menu

Ремонт на покриви – 30% от топлината у дома се губи през неизолирания покрив

За да бъде вкъщи топло, сухо и уютно трябва да се погрижим за здрав покрив. Това важи особено много за частните къщи, където може да се направи всякакъв покрив. Много от хората мислят, че надеждността на покрива зависи от керемидите, но това далеч не е така. Керемидите на покрива са само айсберга, под който се разполага многослойна система. Тя се състои от различни материали, за функциалноста на всеки от които трябва да се знае.
Покривната система майсторите шеговито наричат „торта” включваща различни компоненти: топлоизолация, пароизолация, хидроизолация, вентилация. Затова при монтаж на покрив трябва да бъдете много внимателни, защото ако грешно сложите някой слой ще нанесете щети върху цялата къща. А това ще доведе до допълнителни разходи за ремонт.
Сега по-детайлно ще разгледаме всеки елемент на покрива. Най-важен елемент на покрива се смята топлоизолацията. В днешно време в строителните магазини може да намерите богат избор на материали. Всички те в основата си съдържат стъклена вата, пенополистирол и влакна от базалтов тип.

Топлоизолация на покрива
Отоплителният материал направен от базалтови влакна има много положителни качества. Преди всичко вашия покрив ще бъде практически неуязвим срещу огън, защото този материал не гори. Отчитайки това качество на базалтовите влакна може да го използвате за защита на носещите елементи на покрива. Още едно много ценно качество на този материал – той е много устойчив и с времето практически не загубва своята форма. Използвайки го вие можете да бъдете напълно спокойни. Базалтовото влакно не се поддава на влиянието на различни химични елементи и в същото време е екологично чист материал.
Що се отнася до стъклената вата то и тя има своите предимства. Тя хубаво изолира, счита се за огнеупорен и екологично безопасен материал. Важно е да се отбележи, че стъклената вата има малко тегло и затова използването й намалява общото тегло на покрива. Тя е еластичен отоплител. С нейна помощ можете да запълните всякакви неравности, а благодарение на компактните й размери транспортирането на материала е много удобно.
И накрая ще разгледаме пенополистирола. Той е материал получил широка популярност благодарение на надежните топлоизолационни качества. От гореизброените това е може би най-ефективниа отоплител. Пенополистирола има специфична структура състояща се от затворени клетки. Той не поема влага и е устойчив срещу негативното въздействие на различни фактори (студ, огън, пара, химически съединения). Този материал все по-често се използва при покриви на промишлени сгради. Благодарение на структурата си пенополистирола е способен да издържи дълго време на голям натиск. При това е лесно да се работи с него режейки го с обикновен нож. Използването на този материал ще направи вашия покрив здрав за дълги години, защото той не гние и не се деформира.

Пароизолация на покрива
Всеки отоплителен материал може да съхрани всички си положителни качествата само, ако няма никаква влага. Много разпространен проблем при покривите е попадане на влага в различните му слоеве. В резултат покрива става негоден и домът ви не е защитен от негативните фактори на околната среда. Разбира се вие може да възразите след като пенополистирола е водоустойчив материал. Но даже той под постоянното въздействие на конденза едва ли ще защити и най-главното топлоизолира покрива.
Напълно може да се изолира покрива от пара с помощта на специален защитен филм. Той формира още един защитен слой, без който покрива е некачествен. Има два вида изолационен филм: паронепропусклив и открит. Ако сте решили да използвате паронепропускливия филм тогава го монтирайте на неголямо разстояние от топлоизолационния материал. Втория тип филм се поставя направо върху топлоизолацията.

Хидроизолация на покрива
От образуване на конденз между слоевете на покрива трябва да се избавите колкото се може по-бързо. Ще ви помогне за това специален хидроизолиращ филм. Той се поставя на тънък слой и през цялата година защитава покрива от течове и конденз. Така за тази цел може да се използва филм тип дифузна мембрана. Притежава универсални изолационни и топлинни свойства.

Вентилация на покрива
След монтажа на покрива между покривните слоеве и носещата конструкция се образува неголямо пространство. Много е важно то да е добре вентилирано иначе парата и влагата, които могат да проникнат в покрива много бавно ще се изпаряват. А както знаем под въздействието на влагата се разрушава дървесината и се образува плесен.
Вентилацията на покрива може да става чрез вентилационни решетки. Те трябва да се поставят внимателно, за да не се развали естетичния вид на покрива.
Запомнете, че добре направения покрив ще ви осигури топлина и уют в дома. Затова внимателно монтирайте всеки слой.

{ 2 comments… add one }
  • Ремонт на покриви June 17, 2012, 10:22 pm

    Отлична статия. Всичко е вярно

  • Георги April 24, 2013, 9:08 am

    Процентът може да спадне след един качествен ремонт.

Leave a Comment

error: Content is protected !!