≡ Menu

Грижа за мраморa и гранитогресa

s03874Мраморът и гранитът се отнасят към естествените камъни, които са едни от най-трайните, ако се използват за производство на подови настилки. Но независимо от тяхната здравина и издръжливост, каменните и мраморните плочки, както и другите изделия от тези материали, изискват специална поддръжка и експлоатация.

По правило мраморните и гранитните повърхности се полират, което им придава отлични декоративни свойства. Това обяснява защо по някои от естествените каменни настилки има абразивни вещества, които могат да надраскат повърхността. С течение на времето тези драскотини се увеличават, като повърхността на гранита и на мраморните плочки става груба, а дефектите вече може да се забележат.

Особено вредно за повърхностите от естествен камък е голямата им експлоатация. Този факт се потвърждава, ако обърнете внимание на подовите повърхости в метростанциите, където с течение на годините, повърхностите от естествен камък губят първоначалния си вид. Въпреки че камъкът се смята за твърд материал, все пак той е податлив на вредни фактори.

Опасни за изделията от естествен камък са някои битови замърсители, особено тези, които съдържат киселина. Така например, червеното вино, доматеният сок, оцетът, лимоновия сок и други, които са съставени от органични киселини. Те проникват дълбоко в камъка и по този начин го разрешават вътрешно, което оказва отрицателно въздействие и върху външния вид на каменната повърхност. Затова ако върху гранитната или мраморната повърхност попадне вещество, съдържащо киселина, трябва веднага да подсушите и да почистите, преди да се е усвоило.

За да се удължи времето за използване на гранитните и мраморните повърхности, и за да се запази за дълго идеалният им външен вид, трябва да се следват някои правила. На първо място краката на тежките мебели трябва да са покрити краката с меки подложки, които предотвратяват надраскването на повърхността на камъка.

На второ място не се препоръчва тези повърхности да се почистват често чрез мокрене. Най-добре е при всекидневното им почистване да се използва полиращ препарат, който създава защитен слой. Използваните почистващи материали в никакъв случай не трябва да съдържат абразивни вещества или киселини.
Снимка: board.kompass.ua

error: Content is protected !!