≡ Menu

Полагане на теракот

01Поставянето на теракот е един от начините за реализиране на решенията на дизайнерите, клиентите и архитектите. Това е достатъчно трудоемък процес, изискващ умения, знания и опит, защото резултатът трябва да бъде качествен. Ето защо е желателни да се доверите на екип от специалисти. Освен това от качествената работа и от материала зависи каква ще бъде готовата повърхност и продължителността на износване. Ако работата е с лошо качество и материалът е покрит с пукнатини, по-нататъшната работа ще се усложни.

Няма да изпаднете в неприятни ситуации, ако следвате правилно всички етапи на поставяне на теракота, за което съществува специална технология. Първоначалната работа включва отстраняването на старото покритие и подготвянето на повърхността.

По-малко износоустойчивите плочки се използват за облицоване на вътрешни стени и те са подходящи за скриването на всички дефекти, така че са важен компонент на естетиката. Например ако ги използвате за стените в кухнята, те ще предпазват повърхността от мазнини, пара и разяждащи вещества. В спалнята и в банята се препоръчват керамични плочи, които съответстват на среден клас.

И накрая трябва да споменем материалите за довършителните работи, които са от най-висок клас. Обикновено те се използват за пода в кухнята и в хола, като са почти незаменим в коридорите и във всички помещения, където се предполага, че ще има много хора. Преди да започнете да довършителни работи, трябва да обърнете специално внимание какво функционално предназначение има помещението.

Можете да преминете към поставянето на теракота, едва след като сте извършили подготвителните дейности. Първоначално е необходимо да измерите повърхността, която възнамерявате да покриете, с цел да изчислите колко ще ви струват строителните материали. Ако ви предстои да измерите пода, обърнете специално внимание на ъглите на стаята. В този случай, когато ъглите не са равни, трябва да се прецени и изчисли как точно ще се изрежат плочките, особено където покритието е в непосредствена близост до стените.

В процеса на планиране на схемите за поставянето на теракот се прави план. След това се определя дали ще се поставят в диагонал или в прав ред, избират се фризове, первази и други декоративни елементи, които определят формата. Много важен етап е подготвянето на повърхността, тъй като тази стъпка от предварителната работа определя до голяма степен експлоатационния срок на покритието.
Снимка: bestceramic.ru

error: Content is protected !!