≡ Menu

Историята на теракота

Историята на теракота

Keram_plitka_3 Преди няколко десетилетия, керамичните плочки не бяха нищо повече от довършителен материал на кухнята или банята. Бледо сини и бежови керамични плочки често са се правели в промишлени количества и са се изнасяли за други страни — най-вече към социалистическия лагер. Но тези дни отдавна са отминали. Днес на широк кръг от клиенти е станал познат известния италиански теракот — наследници на уникални технологии от етруски и гръцки майстори грънчари. Също така е интересен със свойте свойства и испанския керамичен теракот, чиято история започва преди повече от 5000 години.

Плочките се появяват след мозайката

Първите образци на керамични плочки са открити между реките Тигър и Ефрат. Както учените отбелязват, първата плочка е с размера на мозайка, която през третото и второто хилядолетие пр. н. е. се използват за украса на храмове и дворци на благородниците. Въпреки това, те са по-различни от мозайките, при тях съществува цялостна картина затворена в рамките на една плочка. Дебелината им е сравнима с тази малка тухла. На лицевата страна на плочката е било приложено орнамент във формата на модели на триъгълник, полукръгове и кръгове. Много майстори от Месопотамия вярвали, че тези форми представляват хармония с околната среда: триъгълника е символ на съзвездието, кръговете и полукръговете са слънце, море и хоризонти. Модерните плочки в ориенталски стил са наследили много от иранските тенденции на плочките в производството на декорацията. Въпреки това, стойността на повечето знаци е безвъзвратно загубена.

Вавилон: строителна традиция в производството на керамични плочки

Дълго време за довършителните работи в храмовете и дворците на вавилонските храмове са се извършвали с остъклени тухли прародителите на керамичните плочки. Дебелината на плочките на повечето е била от 10 мм, което ги прави изключително издръжливи. Използвали са се предимно в тюркоазено синьо и бледо зелено, която се прилагала към рисунка. Във Вавилон били популярни рисунки със стилизирани растения (особено лилии), животни, геометрични фигури. Ако в древна Месопотамия върху рисунката са се рисували части от тялото върху керамични плочки, приложени с повишено внимание, докато във Вавилон майстора широко е използвал плоска (икона), техника за рисуване на хора.
Въпреки това, производството на керамични плочки във формата, която ние я познаваме се е появила чак през епохата на Ахеменидите — древните династии на персите, най-известният представител на които е Дарий I. В древните ирански градове на Суза и Персеполис са били намерени, керамични плочки с размер 15?15 см и 1 см дебелина. През III век пр. н. е. до VIII век пр. н. е. монопола върху производството на керамични плочки е принадлежало на древните ирански държави.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!