≡ Menu

Монтаж на гранитогреса

Монтаж на гранитогреса

fusion06s Полагане на гранитогрес е възможно да се прави не само на пода, но и върху вътрешни и външни стени. Гранитогреса е изкуствен камък. Различията между керамичните плочки и гранитогреса се дължат на технологията, на производството, на материала. За разлика от керамичните плочки, гранитогреса притежава по-високо ниво издръжливост (отнася се за високата класа — REI V), устойчивост на механични и климатични влияния, мразоустойчивост, UV устойчивост и т. н.

Производителите, обикновено във всяка серия от гранитогрес включват и пълен набор от технологическите облицоващи елементи. Те имат различни декоративни елементи — фон, розетка и т. н., за практическите цели — за стенни плочки стъпки, ъгли, цокли, против хлъзгане, плочки и т. н., както и по размер.

Особено внимание се обръща на облицовките на стълбите с гранитогрес. Завършени с теракот, те изглежда особено впечатляващо, а и се разрешава проблема с плъзгането.

Монтажа на гранитогрес може да се направи по различни начини, които са избрани в зависимост от местоположението и вида на повърхността, върху която поставят плочките. Най-честите са лепила. Залепващия слой, трябва да бъде не по-малко от 3 мм. При поставяне на улицата се остава празнина от 3-7 мм (за компенсация на температурните деформации), който след това се скъсява. В топлите райони плочката може да се инсталира без разстояния.

Преди полагането на настилката, пода трябва да бъде много внимателно подравнен. Трябва да обърнем специално внимание и да не допускаме да остават празнини и кухини под вече поставения гранитогрес. Гранитогреса е много твърд. От друга страна това качество повишава чупливостта. Достатъчно е малък процеп под плочките на гранитогреса и дори при малкия удар, би спомогнал да се счупи плочката. Това трябва да се има впредвид и при транспорта, и при монтажа, затова контакта с материала да е много внимателен. Но след правилното му поставяне, за нестабилноста може да забравим напълно.

За свързване на плочките и фугите, следва да се прилагат специализирани смеси, които могат да бъдат полимерни- цименти (с добавяне на акрилни дисперсии или водни епоксидни смоли) и полимери (обикновено се запълват с епоксидни съединения). Обикновено се използват цимент-полимерни композиции при инсталиране на плочки в сухи райони, както и полимерни съединения — при инсталиране на плочки в «мокро» помещение. При монтаж на плочки по повърхности, които са подложени на циклични температурни въздействия — камини, подово отопление — за тях трябва да се вземат специални лепила.

error: Content is protected !!