≡ Menu

Первази, лайсни и аксесоари

Первази, лайсни и аксесоари

metalalumin За да се свържат пода и стената се използват первази, които могат да бъдат от различни материали като: дърво, MDF и PVC. Специалистите препоръчват PVC первазите, защото те са с по-добра еластичност, която поема кривините по стените, освен това са с много добра влагоустойчивост и имат богата цветова гама. Също така лесно и удобно се монтират, като има възможност и да се демонтират, стабилизират монтирания под и свързващите към тях елементи, като ъгли, снадки и тапи съответстват на цвета на первазите.

Ъглите са прави, като има вътрешни и външни, тапите са дясна и лява, обикновено са комплект при завършването на перваза до вратата, стената и т. н., а чрез снадките се сглобяват отделните первази, макар че това би могло да се направи и чрез скоба на мястото на сглобката.

Стандарта на дължината на перваза е 2.50 м., височината му е 40мм. Дървените первази се изработват от различна дървесина, като чам, бук, дъб и имат различни профили. Тъй като са твърди, те се захващат към стената с пирончета и нямат готови ъгли. Майсторите препоръчват да се лакират, за да се предпазват от издраскване, при миене и др.

Первазите от PVC имат скрит монтаж, чрез скоба от метал, която е фиксирана с дюбел и винт към стената. Скобите според кривините по стените се поставят през 40-50 см. Освен това има възможност да се прикрият кабелите зад перваза.

Лайсните

След перваза, лайсните завършват напълно вида на поставената подова настилка. Те са като преход между две настилки — свързващи лайсни и завършващи — прага на вратата или ръба на стъпалото.

Зависи от нивото на прехода те се делят на:

  • — равно ниво
  • — разлика в нивата
  • — Г- образни, Т- образни, П- образни и т. н.

Монтирането им може да става със скрит винт, открит винт, може да се залепват със силикон, а има и самозалепващи се, използва се и скрит дюбел, винт и др. Моделите и размерите също са разнообразни. Обикновено са изработени от алуминий, направени с цветове като злато, сребро и бронз, а има и такива които са покрити с цветно фолио, което да съответства на различните декори на паркети (дъб, бук, череша, клен и др.)

error: Content is protected !!